Bir Belgesel- Crip Cramp: Engelli Devrimi

“Hepimiz engelli adayıyız!”,
“Gözlerimizi kapatıp empati yapalım!”
Ya da yapmayalım
Engelillerin hayatlarına dair bildiklerinize yeni ve sıradan olmayan bir pencere açmak isterseniz, izlemeniz gereken bir belgesel var: Crip Camp: A Disability Revolution.
2020 yılında kendisi de bir engelli olan Lebrecht tarafından yönetilen belgesel, Woodstock ruhunun etkisiyle 1971 yılında engelliler için düzenlenen “Jened” kampını ve kampa katılan engellilerin deneyimlerini anlatıyor. Belgesel aslında engellilerin aileleriyle, eğitim sistemiyle, sağlık sistemiyle, kendileriyle, arkadaşlarıyla, mahremiyetleriyle ilişkilerini daha önceki bakışımızı değiştirecek ve derinleştirecek bir biçimde anlamamıza olanak sağlıyor.
Belgeselin başında konuşan bir kampçı engelli olanlar için de farklı ve daha iyi bir yaşamın mümkün olduğuna dair fikirlerini ilk kez bu kampta edindiğini söylüyor. Belgeselde aslında “Jened” kampının engelliler için önyargılardan, kalıp düşüncelerden arındırılmış ütopik bir dünyayı izliyoruz . Günümüz röportajlarıyla desteklenen belgeselin, o zamanda kaydedilen görüntülerle birleşimi sunulan ütopik hissin size daha iyi geçmesine olanak sağlıyor.
Aslına bakarsanız belgesel yalnızca kamp “Jened”’de yaşananlardan bahsetmiyor. Kamp Jened’in engelliler için sunduğu özgürlükçü ruhun nasıl bir mücadele hikayesine dönüştüğünü de anlatıyor. Bu anlamda belli bir mekan ve zamanda kısıtlı bir ölçekte gerçekleşen kampın, zaman ve mekanları aşarak günümüze ulaşan bir mücadele ruhuna dönüşmesini seyretmek oldukça etkileyici ve heyecan verici. Günümüz Amerikan Engelliler Yasasının temellerinin altında yatan zorlu mücadeleyi de bu belgesel aracılığıyla anlamak mümkün.
Evdeki zamanını verimli geçirmek isteyen PinGOin gönüllüleri için ilham verici ve etkileyici bir belgesel önerisi...Crip Camp’e Hoşgeldiniz!
İyi seyirler..
Kaynaklar:
https://www.netflix.com/tr/title/81001496
https://www.imdb.com/title/tt8923484/